Zwanger of niet?

thebigboss_thumbAfgelopen zaterdag vond er in Hoevelaken een invasie van vrolijk uitgedoste mensen plaats. In ons -ik mag wel zeggen flink verbouwde- hoofdkantoor vierden we het jaarlijkse Twinfield feest. Dit keer met een bijzonder tintje: we vierden het 10-jarig bestaan van Twinfield. Een mooi moment om nog even met wat medewerkers van het eerste uur terug te kijken. De tijd is echt omgevlogen. In het archief kwam ik een foto tegen van Maurice (Tijhuis, medeoprichter Twinfield) en mijzelf aan de picknicktafel in Wijk bij Duurstede, daar waar Twinfield het levenslicht zag. Man, wat zagen we er jong uit! In die tijd waren we bezig onze droom te realiseren. We maakten lange dagen en sliepen regelmatig op zolder. Het Twinfield-platform stond aan het begin van z’n levenscyclus. We moesten de software bouwen, testen, aanpassen, opnieuw testen, documenteren, et cetera. En dan hebben we het alleen nog maar over het ontwikkelen van het product. Wat te zeggen van het bedenken van prijsstructuren, het samenstellen van de SLA (service level agreement), zoeken naar personeel en het rond krijgen van het financiële plaatje. Geen enkele investeerder zal geld geven als je er zelf niet voor 300% voor gaat en volledig vertrouwen hebt in de toekomst. Tien jaar geleden was het onze droom, om als eerste een online boekhouddienst in de markt te zetten. Het is ons geweldig gelukt.

De laatste tijd adviseer ik regelmatig startende ondernemers. Vaak denken deze starters om het er maar even bij te doen. Die vlieger gaat niet op. Je bent namelijk zwanger of niet, zeg ik dan vaak. Je moet alles opofferen om het voor elkaar te krijgen, om zakelijk te slagen. En om de vergelijking door te trekken,: net zoals in de zwangerschap (waar de de eerste drie maanden cruciaal zijn) is bij het bouwen van een nieuw bedrijf de eerste drie jaar belangrijk. Eigenlijk is die periode nog te kort en moet je er vijf jaar de tijd voor nemen, om een stevig fundament te leggen. Het is ook noodzakelijk dat je als ondernemer een klankbord hebt buiten de onderneming. Deze persoon -of personen- kunnen je dan vertellen hoe zij tegen bepaalde zaken aankijken. Als ondernemer word je op een gegeven moment bedrijfsblind voor je eigen processen, je loopt als het ware met oogkleppen op. Twinfield had de eerste jaren een Raad van Commissarissen en dat heeft echt gewerkt. Loyaliteit is belangrijk, maar je moet je wel realiseren dat je medewerkers niet allemaal eeuwig voor je blijven werken. Dat gebeurt bij Twinfield ook niet, maar ik ben er wel buitengewoon trots op dat Job, Jorre en Martijn al 10 jaar voor Twinfield werken en dat nog dagelijks met volle overtuiging doen.

Na 10 jaar is Twinfield nog volop in beweging. Never a dull moment! Charles Darwin tekende voor de beroemde uitspraak: “It is not the strongest of the species that survives, nor the most intelligent. It is the one that is the most adaptable to change!” Eigenlijk is deze uitspraak wel een tegeltje waard. Het is namelijk echt waar. Ook wij gaan nog steeds met de tijd mee, bedenken nieuwe oplossingen en proberen nog steeds ondernemers en accountants te overtuigen van onze visie. Ik ben trots op wat wij met z’n allen hebben bereikt met inmiddels meer dan 70 medewerkers in Nederland, Engeland en Oekraïne.

André Kwakernaat

Fotobijschrift: de prijswinnende combinatie tijdens het Twinfield feest: mijn administratie-collega’s Agnes, Sharon en Monique.

Co-founder Twinfield | Expert in SaaS | Online accounting | Founder Team4Talent | Motivator | Inspirator | Accountant | Triathlon | Speaker

Huissen, The Netherlands �· http://www.andrekwakernaat.com

Facebook Twitter LinkedIn 

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *