Ziek? Koers naar beneden!

Ik had vandaag een interessant gesprek met de buurvrouw. Ze vroeg me hoe het eigenlijk mogelijk is dat “als die man van Apple ziek is het bedrijf ineens minder waard is? Is dat ook zo bij Twinfield, als jij ziek bent?” Tja… wat zeg je d

an…

Steve Jobs | chairman AppleIk ben begonnen met de uitleg dat Twinfield geen beursgenoteerd bedrijf is. We hebben geen beleggers met aandelen, die bij wat tegenwind (massaal) hun aandelen kunnen dumpen of -in geval van voorspoed en vooruitgang- de koers op kunnen drijven door op grote schaal aandelen in te kopen. Toch blijft het vreemd dat bij zo’n miljarden-bedrijf als Apple één man (Steve Jobs) de koers kan beïnvloeden. Men heeft het mij ook vroeger weleens kwalijk genomen. Er werd dan gezegd: “Twinfield is André en André is Twinfield”. Wel, dat is leuk voor het ego, maar ik weet inmiddels beter. Twinfield is schaalbaar en hangt gelukkig niet alleen maar aan mij. Waar het eigenlijk om gaat is dat ieder innovatief bedrijf een inspirerende leider nodig heeft, een visionair die anders denkt dan de rest. Iemand die van binnen naar buiten denkt. In mijn presentaties haal ik Simon Sinek regelmatig naar voren. Hij heeft dit principe uitstekend verwoord in zijn filmpje “Golden circle“. Wil je er meer over weten, lees dan zeker zijn boek “Start with Why“.

Inspirerende leiders zoeken naar de status quo en gaan dan een stapje verder. Dat is precies wat wij bij Twinfield gedaan hebben. De drive en de passie spat er nog steeds vanaf en de leiding weet prima waar iedereen mee bezig is. Hoeveel bedrijven zijn er niet waar de top -of erger: het gehele bedrijf!- geen flauw idee hebben waarom ze iets doen… Ze houden zich alleen maar bezig met de vraag wat ze doen en wat hun concurrenten doen. FOUT FOUT FOUT. Zo bereik je je doel nooit.

Het gaat erom dat dat je hele bedrijf de why begrijpt en die gedachte uitdraagt. Even terug naar Apple. Zij kunnen dus niet aan de markt en financieel analisten duidelijk maken dat Apple meer is dan Steve Jobs, dat er een geweldige organisatie staat. Al die mensen hebben Apple groot gemaakt op basis van het merk Jobs. Nu moeten nu op de blaren zitten omdat alleen hij in staat was om het gezicht van de organisatie te zijn. Een mooi leerpunt voor veel organisaties. Ik hoop dat Steve snel weer hersteld en nog jaren aan de top van Apple blijft. Ondertussen neemt Tim Cook, de chief operating officer, de honneurs waar. Dat deed hij al eens verdienstelijk toen Steve Jobs voor de eerste keer op ziekteverlof ging. Misschien moet hij nu maar doorpakken en ervoor zorgen dat Apple voor de buitenwereld meer is dan alleen het gezicht van Steve Jobs.

Interessante gedachte: zou Microsoft ook onderuit gaan op de beurs als Bill Gates ernstig ziek zou worden?

Co-founder Twinfield | Expert in SaaS | Online accounting | Founder Team4Talent | Motivator | Inspirator | Accountant | Triathlon | Speaker

Huissen, The Netherlands �· http://www.andrekwakernaat.com

Facebook Twitter LinkedIn 

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *