Wake-up call

VR with accountants

Zo! Ik keek dit weekend op mijn blog en zag tot mijn schrik dat de laatste update hier bijna een jaar geleden is. De wereld staat niet stil en ik gelukkig ook niet. Tijd om de draad weer op te pakken. Eigenlijk is dat een gekke zin, ‘de draad oppakken’, als je business grotendeels in de cloud plaatsvindt. Maar goed, je begrijpt me wel.

Binnen Wolters Kluwer (Tax & Accounting Europe) ben ik vanaf januari 2016 verantwoordelijk voor innovaties. Een gave baan waar ik veel plezier aan beleef. Zoals je weet geniet ik van grote evenementen. Het is mooi om je verhaal te doen voor klanten, of dit nou een groep van 40 mensen is of voor een zaal met 1000 stoelen. Het mooiste in dit jaar (tot nu toe, wie weet wat er nog aankomt) waren de MoveOn events in Duitsland (Berlijn, München en Frankfurt -in drie weken tijd). Voor volle zalen hadden wij een middag- én avondvullend programma met een update van Accountancy 4.0. Uitstekende presentaties van mooie, innovatieve producten voor de Duitse accountants. Zelf zijn we al een tijdje bezig met een nieuw project, waarover ik enkele Nederlandse accountants al heb verteld: project Cloony. Dat is de werknaam. Ook gelijk zin in koffie gekregen? De innovatie komt hiermee echt tot leven, mede ook door het geweldige werk van ons UX/UI team (de ‘ontwerpers/designers’, als ik het oneerbiedig zeg -want ze doen veel meer dan dat-) en onze development-teams in Duitsland en Roemenië. Naast Cloony presenteerde ik een verhaal over chatbots en virtual reality. Bekijk de boekhouding vanuit een virtuele wereld. En echt, er gaat dan een wereld voor je open. Je ziet ‘papier’ opeens gevisualiseerd worden. Dat wilden de bezoekers in Duitsland (en later ook in Engeland en België) graag zelf ervaren. Daarom hadden we meerdere VR-installaties in de ontvangsthal gezet, waar massaal gebruik van werd gemaakt (zie afbeelding bij deze blog). Zo hebben we honderden accountants kennis laten maken met VR Accounting. BNR Nieuwsradio wilde het verhaal graag horen en ook de top van de Nederlandse accountancy maakte op ons event op de Business University Nyenrode kennis met VR. Ook mooi om daar weer veel bekenden in de zaal te zien. Enkele innovaties zijn in Duitsland al echt ‘live’ als product. Begin volgend jaar komen we in Nederland met deze producten. Eigenlijk kijk ik nu al uit naar de Move On in London (23 november), waar we alle nieuwe software voor de markt in het Verenigd Koninkrijk lanceren. Gaaf, groot, mooi: ik kijk er echt naar uit. De samenwerking in Europa begint nu echt tastbare producten op te leveren.

Het slot en de sleutels
Omdat een jaar niet alleen pieken bevat, maar ook dalen, moet ik ook m’n gezondheid nog even aanstippen. Eind juni liet ik mijn bloed testen bij SMA Midden Nederland, het instituut van oa Team4Talent sportarts Guido Vroemen. Een dag na de test belde Guido. Hij vertelde me dat mijn bloedsuikerspiegel wat aan de hoge kant was. Nou bagatelliseer ik dit hier iets (de waarde van 27 was schrikbarend hoog, 5 x de normale waarde; de laborant had gevraagd of ik nog overeind stond). BAM! Die kwam binnen, ik ben nog nooit zo geschrokken. Direct naar de huisarts gegaan die me pillen en wat rust voorschreef. Die pillen heb ik genomen, de rust is niets voor mij.

Daarom heb ik het omgedraaid. Ik ben met Guido in gesprek gegaan. Hij adviseerde mij om iedere dag te gaan fietsen. Minimaal een uur bewegen (het gaat niet om het verbreken van wereldrecords, de Strava kommetjes in de buurt van Huissen zijn nog veilig) en goed op de voeding letten. Dit speelde een dag voor mijn zomervakantie. Kortom: de fiets mee naar Zeeland en vanaf dat moment ben ik drie weken lang elke dag gaan fietsen. Het is een simpel proces: bij langdurig hoog suikergetal zijn je cellen van slag omdat er minder insuline wordt aangemaakt. De cellen herstellen niet meer, waardoor je geen energie meer hebt. Insuline is hier de sleutel: door insuline gaat de cel (het ‘slot’, zeg maar) open en begint het herstel. Als je een uur gaat sporten boots je eigenlijk insuline na. In het begin voel je je beter maar na een uur of vier slaat de vermoeidheid weer toe. Eigenlijk moet je het lichaam opnieuw leren om dat insulineproces weer te starten.

Afvallen: appeltje eitje
Afvallen is ook van belang, maar omdat ik goed op m’n voeding heb gelet (en mijn omgeving op mij) en veel ben gaan sporten ging dit eigenlijk vanzelf. De eerste week was zwaar, maar ik merkte al snel dat ik zin had om langere afstanden te fietsen. Bezig zijn, aan de slag. De fitheid kwam terug en waar in week 1 de elektrische fietsers mij inhaalden gebeurde me dat in week 2 al niet meer. De snelheid ging omhoog. Gelukkig had ik de tijd om dit te doen in de vakantie. Na de vakantie heb ik de fietsfrequentie verlaagd van elke dag naar eens in de twee dagen. Nog steeds prima te doen en goed te combineren. Nu november voor de deur staat wordt het echter wel een dingetje: fietsen, naast een drukke job, is bijna niet te doen. Ik blok er nu echt tijd voor in de agenda op zaterdag en zondag. Een Tacx is niet aan mij besteed. Tijd voor een nieuw plan. Ik lunch niet meer op de zaak, maar ga om 12 uur fietsen en daarna weer aan het werk. Benieuwd of er collega’s zijn die (ook af en toe) aan willen haken. Laat het maar horen. Fit worden én blijven is opeens veel belangrijker geworden. Een flinke wake-up call. Na vier maanden ben ik weer op de normale bloedsuikerspiegel en doe ik het zonder medicijnen! Ik ben dankbaar voor de hulp van mijn naasten, Karin, Erwin, Laura en Coen en van Bas Diederen, Guido Vroemen, Asker Jeukendrup en Bianca van Dijk. Fijn om mensen om je heen te hebben die je steunen met verstand van zaken én de mens.

Foto: © Ulrich Schepp

Co-founder Twinfield | Expert in SaaS | Online accounting | Founder Team4Talent | Motivator | Inspirator | Accountant | Triathlon | Speaker

Huissen, The Netherlands �· http://www.andrekwakernaat.com

Facebook Twitter LinkedIn 

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *