Trots

Vroeger hadden opa en oma Kwakernaat een eigen groente- en fruitwinkel aan de Willemsweg in Nijmegen. Opa had ook nog eens een kiosk bij het Canisius Ziekenhuis in de stad. Als kleine jongen vond ik het al geweldig als ik opa mee mocht helpen. Kleine klusjes in de kiosk, of naar de grossier om spullen in te kopen. Ook hielp ik oma graag, bijvoorbeeld met het snijden van de snijbonen voor in de winkel. Opa en oma waren dus ondernemer, en ze waren er altijd druk mee.

Wijsheid komt met de jaren. Ooit begon ik met Maurice Tijhuis een eigen zaak: Twinfield. Ik stapte vol overtuiging het ondernemerschap in. Als je ouder wordt, denk je nog weleens na waarom je die stap hebt gezet. Waar komt je ondernemerszin vandaan? Voor mij was het een uitgemaakte zaak, toen ik laatst met een tante, neef en nicht met aanhang en mijn vrouw en zoon een middag dia’s ging kijken. Ouwe prenten, van zo’n 40 a 50 jaar geleden. Er dook een dia op waar ik –trots als een pauw- voor de kiosk van mijn opa stond. En nu, nu ben ik ook weer erg trots. Waarom?

akwa_youth_bigHet begon 13 jaar geleden met een idee. Wij, Maurice Tijhuis en ik, gaven onze baan bij CODA –en daarmee zo ongeveer alle zekerheden in het leven- op. Ik kan me nog herinneren dat mijn ouders niet konden geloven dat ik die goede baan opzegde. Mijn moeder heeft wel de opstartfase meegemaakt, maar is helaas te vroeg overleden om de groei van Twinfield mee te maken. Mijn vader niet; hij heeft de zaak zien groeien, heeft gezien dat ik de juiste keuze heb gemaakt, maar is ons een aantal jaren gelegen helaas ook ontvallen. Ik denk maar zo dat ze daarboven nog iedere dag meekijken.

Na 11 jaar hard werken met het hele Twinfield team hebben we weer een mijlpaal bereikt. Twinfield is volwassen en is overgenomen door het beursgenoteerde Wolters Kluwer.

Nog even terug naar de beginfase van Twinfield. Het was 1998. Maurice en ik wilden geen lastige implementaties van een boekhoudsysteem. Alles moest en zou online. We startten onze voorbereidingen om online boekhouden op abonnementsbasis uit te brengen. Het businessmodel was simpel: “Massa is kassa”. In 2000 startte Twinfield als bedrijf. Een lastig jaar; de internetzeepbel werd doorgeprikt en allerlei ideeën en initiatieven –hoe goed ook- werden moeilijk uitvoerbaar omdat de markt er eigenlijk nog niet rijp voor was. Toch hebben we doorgezet. We openden een kantoor in Wijk bij Duurstede. Niet groot, niet luxe, maar precies wat we zochten.

Het onvermijdelijke van Wijk bij Duurstede was de lange weg vanaf de A12 naar Wijk, daar komt namelijk voor je gevoel geen einde aan. Toch was het geen verspilde moeite. Helemaal alleen in de auto, onderweg naar huis, heb je de tijd om alles even te overdenken. De eerste vijf jaren waren moeizaam en vermoeiend, maar ook spannend en uitdagend. Ze zaten vol met valkuilen en leermomenten. In die eerste jaren ben je ondernemer ten voeten uit. Wat heb ik veel geleerd in de afgelopen elf jaar. Als je terugkijkt lijkt het allemaal zo kort geleden, als je de foto’s ziet, dan niet.

In februari 2006 werd ik geïnterviewd door Remco Mourits. Ons PR-bureau drukte me vooraf op het hart om niet al te openhartig te zijn. Maar ja, dat is niets voor mij. Ik zeg wat ik denk en voel, tegen wie het ook is. Dat is de houding en instelling die me tot hier heeft gebracht in het leven. Remco maakt ere en mooi verhaal van. De kop luidde: “Het is maar goed dat je niet weet waar je aan begint”.

Het is nu vijf jaar later, en het verhaal van toen klopt nog steeds van A tot Z. Natuurlijk zijn er dingen veranderd. Twinfield is (fors) gegroeid, we hebben veel meer medewerkers en klanten in allerlei landen. We zijn internationaal aan de slag gegaan en hebben kantoren in Kiev en in Engeland. Het geeft mij altijd een bijzonder gevoel als ik in Kiev ben. Deze mensen leven in een totaal andere wereld, maar voelen zich net als de mensen in Nederland een echte Twinfielder. Binnenkort mogen ze eindelijk –na toestemming van het Ministerie van Buitenlandse Zaken- weer eens naar Nederland komen om hier de collega’s te ontmoeten en workshops en trainingen te volgen.

Nog steeds heb ik het gevoel dat we nog lang niet klaar zijn, dat we nog steeds aan het begin staan. Hoe breek je door in vier landen tegelijkertijd? Een krachtige internationale strategie is nodig. Die strategie is er en kunnen we nu gaan uitvoeren. Twinfield wordt overgenomen door Wolters Kluwer. Een fantastisch Nederlands bedrijf, beursgenoteerd, met een infrastructuur en mensen en klanten in landen waar wij ook succesvol willen worden. Twinfield online boekhouden past perfect in de producten-portfolio! Want waarom zes jaar erover doen om een land te veroveren als het ook anders en sneller kan?

Het betekent niet dat we de Nederlandse markt vergeten, integendeel. In Nederland hebben we een veel sterkere positie. We hebben veel met Wolters Kluwer gesproken en daar bleek dat dezelfde taal spreken, en elkaar snel begrijpen en aanvullen. Wolters Kluwer is de juiste partner voor ons om de groeidoelstellingen van Twinfield te helpen realiseren.

Het begon in 1998 met een idee, dat tot Twinfield online boekhouden leidde in 2000. Wat ben ik trots op wat we samen hebben bereikt in de afgelopen 11 jaar.


Andre Kwakernaat, CTO en oprichter Twinfield International N.V.

3 Comments

 1. June 14, 2011

  André, een indrukwekkende blog. Ik weet zeker dat je ouders vol trots meekijken. Ik wens het hele Twinfield team heel veel succes met deze nieuwe fase.

  Groet,

  Alexander

 2. Marijke
  June 15, 2011

  Hallo Andre,

  Trots is het woord wat ik graag even van je weblog leen.
  Want TROTS ben ik op je Andre, TROTS op wat je bereikt hebt, TROTS dat je mijn zwager bent, TROTS op wie je bent en TROTS dat ik je schoonzus mag zijn!

  Groetjes Marijke

 3. June 16, 2011

  Hey André (en Maurice),

  Gefeliciteerd met deze prachtige stap. En ik heb het idee, nee ik weet zeker dat pa en ma boven stilletjes zitten te genieten. Geniet ervan!

  Frank

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *