Tante Cor

Tom Egbers & Tante Cor

Afgelopen vrijdag vierden we het 15-jarig bestaan van Twinfield. Uiteraard had ik Tante Cor, de laatste nog levende tante van mijn moeders kant, uitgenodigd. Vorige week vrijdag was het even paniek. Mijn neef Gery, de zoon van Tante Cor, belde mij op, omdat Tante Cor dacht dat het feest al die dag was. Nou is Tante Cor, ondanks haar 87 lentes, nog goed bij geest, maar af en toe laat het geheugen haar in de steek. De paniek was voor niets; het feest was de 27e. 

Zoals jullie wellicht weten ga ik geregeld bij haar op bezoek. Vaak op een zondag, op de fiets. Een pitstop bij Tante Cor is eigenlijk een middag uit. Voor ik het weet staat een dampende kop koffie voor mijn neus, in zo’n luxe kopje met een gouden rand. Een mergpijp ligt er dan naast, tegen het kopje aan, zodat de buitenkant wat zacht wordt. U kent het wel. De gesprekken gaan over van alles en nog wat, maar de laatste tijd vooral over vroeger en vaker dan eens over eenzaamheid. Dat zijn lastige gesprekken. Je weet dat het er bij hoort, als je ouder wordt, de 80 aantikt en de mobiliteit te wensen overlaat. De tv is je beste vriend.  Ze was in haar nopjes toen ik vertelde dat ik haar graag als gast op het Twinfield feest wilde uitnodigen. Ze houdt van mensen om zich heen en geniet van muziek. Ik heb dat niet van een vreemde. Het zit bij ons in de familie in de genen. En als Tante Cor er is, voelt het alsof mijn moeder er bij kan zijn. Ze lijken qua uiterlijk erg op elkaar.

Tante Cor heeft geen gemakkelijke maanden achter de rug. Het lichaam protesteert, voor onderzoeken en behandeling ziekenhuis in en uit en ze heeft zelfs even in een verpleeghuis gelegen. Sterker nog; hetzelfde verpleeghuis waar mijn vader de laatste jaren van zijn leven (met veel plezier, trouwens) heeft doorgebracht! Bij mijn laatste bezoek hebben we een lang gesprek gevoerd. De motivatie moet terug. Ik ben op zoek naar de twinkeling in haar ogen. Gelukkig heb ik haar kunnen motiveren om naar het feest te komen. Het was een mooi moment, toen Gery en Tante Cor de feestzaal van Hart van Holland binnenkwamen, afgelopen vrijdag. Het ontroerde me.

Tom Egbers, de presentator van NOS Studio Sport, presenteerde de avond. Ik had al eerder kennis met hem gemaakt en stelde tante Cor aan hem voor. Mooi om te zien. Ze vatte de koe bij de hoorns en had gelijk een ‘to the point gesprek’ met Tom Egbers over van alles en nog wat. Even checken wat voor vlees je in de kuip hebt. De avond vloog voorbij, vertelde ze me een dag later, en wat had ze genoten van Ruth Jacott, Van Velzen en de showband. Het was een latertje, want Van Velzen speelde pas van 12 tot 1 in de nacht, maar ze straalde van energie en levenslust, ook al omdat zoveel klanten en collega’s een praatje met haar zijn komen maken. Mooi dat ze er weer even tegenaan kan!

Ik denk dat veel mensen ook een Tante Cor hebben. Zit zij, of hij, vaak alleen? Ga er eens langs, de komende weken. Neem een bloemetje mee, een stuk chocola en luister naar de verhalen. Alleen is maar alleen. Geniet van elkaar en ik wens je alvast een mooie decembermaand en een fijne Kerst!

Co-founder Twinfield | Expert in SaaS | Online accounting | Founder Team4Talent | Motivator | Inspirator | Accountant | Triathlon | Speaker

Huissen, The Netherlands �· http://www.andrekwakernaat.com

Facebook Twitter LinkedIn 

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *