Living in the USA

usa2

De laatste blog schreef ik in trein en vliegtuig. Onderweg naar spannende bestemmingen en interessante ontmoetingen. Tijd om wat belevenissen te delen. Drie weken USA brachten me in Boston, San Francisco en … Hawaii!

Boston
Aangekomen in Frankfurt moest ik uiteraard een paar uur wachten. Eindelijk, de reis kon beginnen. Toen ik in de buurt van de gate was zag ik de Airbus A380 staan. “Wow”, dacht ik, “dat zou mooi zijn als frequent flyer”. Helaas. Toen ik bij de gate aankwam zag ik dat geweldige vliegtuig bij de naastgelegen gate staan. Met een wat meer uniforme Boeing vloog ik naar Boston, waar ik in de avond aankwam. Het vliegveld ligt aan het water, eigenlijk direct aan de stad. Samen met een Duitse Wolters Kluwer collega deelde ik een taxi. Binnen een kwartier stonden we in het hotel in de stad. Supersnel, kom daar in Nederland maar eens om. Eenmaal in het hotel kon het netwerken beginnen: er waren veel internationale, maar ook Nederlandse collega’s aanwezig. Om een uur of tien gaan slapen. Lange dag, want in Nederland was het op dat moment al vier uur s nachts.

Op de dinsdagmorgen was ik vroeg wakker. Uur of zes geslapen, en om 4 uur kon ik de slaap niet meer vatten. Kortom: e-mail, nieuwssites en social media bekeken. De ochtend was vrijgepland, dus ik ben de stad ingegaan. Buiten bleek de ‘Indian Summer’ aangebroken: zonnig, graad of 24. Een verademing met toen ik van huis vertrok: harde regen, koud en guur. Uiteraard trok ik er op uit met mijn fototoestel. Even de plaatselijke Applestore bezocht en een prachtige, roze iPhone 5C voor mijn vrouw gekocht.

Daarna was het tijd om de Wolters Kluwer Conference op te zoeken. Onderwerpen op de agenda: innovatie en leiderschap. Een serie van workshops en gastsprekers waren ingepland. Ik hou daar wel van, de Amerikaanse manier om zo’n conferentie aan te vliegen. Een volle agenda voor 2½ dag. Bill George André KwakernaatDe beste gastspreker was tot het laatst bewaard. Bill George, professor aan de Harvard Business School en o.a. schrijver van het boek ‘True North’. Ik kende de man niet, maar binnen 15 minuten had hij mijn volledige aandacht. Zijn boek gaat in grote lijnen over thought leadership. Hoe kan een leider zich ontwikkelen en wat zijn belangrijke factoren waarom je wel of geen leider bent of zult worden. In de pauze ben ik aan Bill voorgesteld en heb ik in het kort verteld wat ik zoal doe en wat mijn techniek is om mensen aan het denken te zetten met betrekking tot ‘veranderen’. Aan het einde van mijn presentaties -mensen die weleens een presentatie van mij hebben bijgewoond weten dat- laat ik altijd de sheet met ‘de 48 uur van André’ zien. Als je niet binnen 48 uur verandert, doe je het toch niet meer. Na een serie interviews kwam Bill weer op het podium en vroeg mij om te komen vertellen, voor de grote groep managers, over mijn twee passies: Twinfield en Team4Talent. Mijn Belgische collega Nico Bogaerts heeft een deel van het verhaal gefilmd. Ik spreek over Wouter Duinisveld (ja die van het inmiddels beroemde filmpje van Dick Maas). Als ik dat voor een grote groep moet doen word ik nog altijd emotioneel. Wouter heeft, op wilskracht én met wat hulp van Team4Talent, zoveel bereikt. Hij gaat fantastisch om met het hart van zijn donor. Daarom is hij terecht het boegbeeld van de campagne. Ondanks alle commotie over het reclamespotje ben ik super trots op hem!

Kortom: een mooie conferentie. Echt iets van opgestoken en ook nog mijn verhaal kunnen doen. Op vrijdag vloog ik naar San Francisco. Wat een ge-wel-di-ge stad is dat. Als ik mijn leven kon overdoen, dan zou ik daar gaan wonen. Een bijzonder inspirerende omgeving: veel toonaangevende universiteiten, vlak bij Silicon Valley, de bakermat van de online software. Succesfactors San FranciscoAls je van het vliegveld naar de stad rijdt kom je langs allerlei billboards, waarin ook online bedrijven schreeuwen om aandacht. Salesforce, Oracle, ze zitten er allemaal. Ook kom je langs het imposante hoofdkantoor van Succesfactors.com. Het enige bedrijf wat -volgens mij- echt succesvol van een on-premise business naar een online business is getransformeerd. Dan zit de stemming bij mij er al weer gelijk in. Amerikanen noemen dat ‘the vibe‘. Het is een gevoel, dat over je heen valt, als een deken. Geweldig, vind ik.

Hoe dan ook, opnieuw moest ik een tijdsverschil overbruggen. Van Nederland naar Boston was 6 uur terug, van Boston naar San Francisco tikt nogmaals 3 uur terug. Lastiger dan dat je wellicht denkt. Op zondag zouden zoon Erwin samen met wat vrienden en atleten aankomen, dus ik heb een wat grotere auto gehuurd. Sean Walsh, cameraman van Koekepeer Producties, voegde zich op dinsdag bij ons. Mooi rijden, zo’n grote wagen in Amerika. Het gevoel “wie doet me wat”. Je zoeft vanaf het vliegveld naar de stad. Bij het hotel aangekomen mocht ik niet zelf parkeren. Waarschijnlijk zijn ze wat dat betreft door schade en schande wijs geworden. Het grootste deel van het wekeend gebruikt om een mooi programma samen te stellen. Vanwege de ‘shutdown’ ging de Alcatraz tour niet door, maar we hebben nog prachtige tripjes gemaakt: Cabletrain, Twin Peaks, Pier 39, Golden Gate, Bay Bridge, Lombard Street en shoppen…veel shoppen!

andrebarbershop_sfIk heb ook een bezoek aan de barbershop gebracht. Jezelf laten scheren is toch een unieke ervaring. Ik zou het mooi vinden als iemand dit in Nederland weer zou introduceren. Mooi beroep, echt een ambacht. Ik ben echt in jaren niet meer zo glad geschoren. Daar kunnen de Philipsen en Brauns van deze wereld een voorbeeld aan nemen. Mijn gasten zijn allemaal topfit en gingen ’s morgens ruim een uur hardlopen door San Francisco. Wat gaaf om te zien: je bekijkt de stad toch op een totaal andere manier. Vooral als de gids, Jorik, de weg weet! En na die inspanning in de ochtend mag je s middags best even langs de CheeseFactory voor een gebakje. Je hebt in San Francisco dezelfde winkels en merken als in Nederland, maar de beleving is totaal anders. Wat het verschil is? Beleving. In één woord: beleving. En dat verschil maak je alleen maar met Drive, Passie en Innovatie.

Zo. Dat was San Francisco. Mijn volgende blog -ik ga ‘m vast schrijven- gaat over Hawaii!

 

Co-founder Twinfield | Expert in SaaS | Online accounting | Founder Team4Talent | Motivator | Inspirator | Accountant | Triathlon | Speaker

Huissen, The Netherlands �· http://www.andrekwakernaat.com

Facebook Twitter LinkedIn 

One Comment

  1. November 14, 2013

    Andre, heerlijk om even tussen de vele mails door het perspectief van jou te lezen. Frisse blik, geeft inzichten.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *