Kiev

KievAfgelopen week was ik weer voor enkele dagen in Kiev, waar Twinfield ook een development-team heeft. Kiev ligt in de Oekraïne op ongeveer drie uur vliegen van Nederland. Er is één uur tijdsverschil. We zijn bij Twinfield constant bezig met nieuwe technologie. Toen we -dik tien jaar geleden- startten als SaaS-oplossing voor online boekhouden diende je rekening te houden met een paar browsers. Dat is nu wel anders. Meerdere browsers ondersteunen, bijhouden van versie-wisselingen, testen en releasen, etc. En echt niet alleen meer op kantoormachines: ook mobiele devices krijgen aandacht. Kijk maar naar onze iPhone-app. Vooruitgang. Ook in de Oekraïne zie je de vooruitgang. Tegenwoordig heeft Kiev een nieuwe aankomst-terminal, Geen briefjes meer invullen die je bij vertrek weer moet inleveren. Het wordt -alhoewel het uniformgehalte nog steeds hoog is- moderner. We worden altijd opgehaald door twee collega’s waarmee we naar kantoor rijden. Bij aankomst iedereen persoonlijk begroeten en dan aan de slag. Het kennisgehalte is zeer hoog en de discussies en workshops geven iedereen -ik ga zelden alleen, er reizen regelmatig collega’s mee- weer inspiratie. Onze collega’s in Kiev zijn echte Twinfielders geworden, al wonen ze zo’n slordige 2.000 kilometer verderop.

Aan het einde van de werkdag gaan we lopend of met de bus naar het metrostation. De metro in Kiev geopend in 1960. Het reizen kost je de kop niet; een enkele reis naar het hotel kost 19 cent. Uiteraard gaan we elk verblijf uit eten met onze collega’s. Het is goed om met elkaar bij te praten; hoe gaat het met ze, niet alleen zakelijk, maar zeker ook privé. En qua kosten is het daar nog echt goed te doen met zo’n grote groep. Komende maand, juni 2011, komt het hele team over naar Nederland. Een uitgebreid programma staat klaar: kennismakingen, workshops, trainingen en meetings. Na lang wachten en het nodige aandringen hebben we van het Ministerie van Buitenlandse Zaken toestemming voor het verblijf gekregen. Ik verheug me op hun bezoek.

Als ik in Kiev loop verbaas ik mij altijd over de vervallen staat van vele gebouwen. Het contrast is vaak zo groot; in het straatbeeld zie je veel, heel veel auto’s die wij ons niet kunnen veroorloven. De tegenstellingen tussen arm en rijk zijn nog zo groot! Tijdens mijn bezoek ben ik bij KPMG geweest voor het regelen van de administratie. Nou, de Oekraïne is een goudmijn voor accountants. Je moet er namelijk twee boekhoudingen voeren. Eén normale en één voor de BTW. Een stapel formulieren lag te wachten. Digitaal? Welnee: alles moest handmatig ingevuld worden. Ik viel van mijn stoel; niet alleen van de kosten die de accountant in rekening brengt, maar dat dat nog bestaat anno 2011.

Vanuit de ontbijtzaal in het hotel heb je een mooi uitzicht over de stad. Wat ons opviel was het grote aantal satellietschotels op de daken. Kiev is een mooie stad, maar al die schotels verpesten het straatbeeld. Toch is het onontkoombaar. Zoals ik al schreef; de vooruitgang is merkbaar in de Oekraïne. Ook zij willen bijblijven met wat er gebeurt in de wereld. Bij terugkomst realiseer je je weer wat een voorrecht wij hebben om in Nederland te leven. Alles is hier perfect geregeld, de tegenstellingen zijn veel minder groot en je hoeft maar één boekhouding te voeren, die je ook nog eens helemaal kunt automatiseren met onze geweldige online dienst.

Co-founder Twinfield | Expert in SaaS | Online accounting | Founder Team4Talent | Motivator | Inspirator | Accountant | Triathlon | Speaker

Huissen, The Netherlands �· http://www.andrekwakernaat.com

Facebook Twitter LinkedIn 

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *