Jong en ondernemend: wat wel en niet te doen

Elf jaar geleden begon ik Twinfield Online Boekhouden, met twee man. Nu is Twinfield een internationaal bedrijf met meer dan 80 werknemers. Daar ben ik best trots op, want het was keihard werken en zeker niet altijd gemakkelijk. Uit ervaring weet ik inmiddels wel waar je op moet letten en waar de valkuilen zitten, maar die kennis had ik nog niet toen ik begon.

dosendontsJonge ondernemers zijn belangrijk voor mij: ze zijn mijn toekomstige klanten, mijn zakenrelaties of misschien wel opvolgers. Ik leer jonge ondernemers graag hoe je een bedrijf succesvol kunt laten zijn Daarom volgen hier do’s en dont’s voor jou als jonge ondernemer, die je in je achterhoofd kunt houden. Heel veel succes met je bedrijf!


Do’s

+ Binnen 48 uur actie ondernemen
Zorg dat je binnen 48 uur na je idee actie onderneemt. Wacht je langer, dan zal er uiteindelijk weinig van terecht komen. Maak gebruik van de ‘rush’ die je voelt nadat je een eerste idee in je hoofd hebt, je neemt sneller beslissingen en er is nog weinig ruimte voor beren op de weg. De eerste 48 uren zijn cruciaal!

+ Maak het onmogelijke mogelijk
Zorg dat je iets neerzet waarvan men altijd zei: dat kan niet. Wees verrassend en verbaas mensen met je onderneming. Onderscheidend zijn is heel erg belangrijk.

+ Ga voor kwaliteit
Geen gepruts. Zet je idee stevig neer, ga voor kwalitatief goed materiaal en durf hierin te investeren. Het leveren van kwalitatief slechte producten wordt vroeg of laat afgestraft.

+ Geloof in wat je doet
Geloven in je eigen product is van doorslaggevend belang. Als je niet overtuigd bent dat het iets toevoegt, wordt het lastig. Naarmate je meer ervaren bent ontwikkel je een olifantenhuid en kun je waardevolle adviezen beter onderscheiden van adviezen die je in de wind moet slaan.

+ Bij twijfel niet doen
Als je iets doet, doe het dan goed. Zorg dat je er voor de volle 100% achter staat. Twijfel je eraan, dan zal zich dat uiten in het resultaat.

+ Zorg dat je het alleen redt
Een succes kent vele vaders, een mislukking blijkt meestal wees. Ben je succesvol, dan wil iedereen je kennen. Ben je dat niet (meer), dan blijk je er ineens alleen voor te staan. Houd hier rekening mee en zorg dat je niet blind gelooft dat je altijd op mensen terug kunt vallen.

Dont’s

Veel naar anderen luisteren
De beste stuurlui staan aan wal. Durf op jezelf te vertrouwen en volg je gevoel. Mensen zullen je voornamelijk dingen ontraden. Als je daar teveel voor open staat, ga je denken in onmogelijkheden en niet in kansen. Vaar je eigen koers.

Werken met een horloge
Een echte ondernemer denkt niet: ‘Dat komt morgen wel’. Met een eigen bedrijf ben je altijd bezig, bouwen aan je onderneming doe je continu. Ook wanneer je moe bent of een tegenvaller hebt. Als ondernemer ben je flexibel, veerkrachtig en inventief: dit zijn absolute voorwaarden voor succes.

Moeilijke besluiten uitstellen
Beter een korte, heftige pijn dan een langdurig zeurende. ‘Bite the bullit!’ Pijnlijke besluiten nemen is niet prettig, maar soms simpelweg nodig. Stel het niet uit, maar pak het meteen aan: uiteindelijk is dit altijd beter.

Slechte voorbereiding
Presentaties, klantbezoek: bereid alles tot in de puntjes voor. Natuurlijk heb je niet alles in de hand, maar een goede voorbereiding is het halve werk. Zorg dat de kans klein is dat je voor verrassingen komt te staan. Gesprekspartners merken het meteen wanneer iemand zijn huiswerk maar half gedaan heeft.

Co-founder Twinfield | Expert in SaaS | Online accounting | Founder Team4Talent | Motivator | Inspirator | Accountant | Triathlon | Speaker

Huissen, The Netherlands �· http://www.andrekwakernaat.com

Facebook Twitter LinkedIn 

2 Comments

 1. Onno
  June 15, 2012

  Goeie tips!
  Zelf gebruiken wij Twinfield maar zouden als start-ups daar nog wat tips over kunnen gebruiken. Hoe kunnen wij met behulp van Twinfield nog beter de cashflow in de gaten houden, de crediteuren en debiteuren managen.

  Ondernemende groet,
  Onno

 2. Marcel van Moerkerk
  June 10, 2015

  Dag André, mag in dit kader als start up van een nieuw Tri -Team de vraag worden gesteld wat ongeveer het jaarlijkse budget is om een talentvol & uiterst ambitieus nieuw tri – team middels een 5 – jaren stappenplan succesvol in de Eredivisie te laten zijn? TriGroet, Marcel

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *